Header Image overlay

Back-Up: wat is de ideale locatie voor jouw kostbare data?

In een eerdere blog weidden we al uit over de verschillen tussen een public en een private cloud. Elke oplossing heeft zo haar eigen voor- en nadelen. Gooi ook on-premise nog in de mix en er bieden zich tal van hybride oplossingen aan.

Welke infrastructuur is voor mijn organisatie het beste geschikt als het aankomt op back-up en disaster recovery? Om die vraag te beantwoorden moeten we de RPO en de RTO voor je bedrijf bepalen. De wat?

RPO vs RTO

Recovery Point Objective (RPO) en Recovery Time Objective (RTO) zijn twee van de belangrijkste parameters die experts gebruiken om een strategie voor back-up en disaster recovery te bepalen. Het zijn streefwaarden die organisaties helpen bij het kiezen van een optimaal back-up- en disaster recovery plan.

RPO

RPO definieert het tijdsinterval waarin een maximaal toegestane hoeveelheid aan gegevens verloren kan gaan bij een storing. RPO kijkt dus terug in de tijd vanaf een storing tot een punt in het verleden, wanneer er nog net voldoende data gevrijwaard is om de bedrijfsprocessen op een aanvaardbare manier te herstellen. RPO relateert dus met je back-up strategie.

Als de RPO voor je bedrijf bijvoorbeeld 12 uren is en je kunt bij een panne teruggrijpen op een back-up van 6 uren geleden, dan ben je wel wat gegevens verloren, maar kunnen de bedrijfsprocessen toch nog met een aanvaardbare minimale impact hersteld worden.

RTO

RTO definieert de tijdsduur waarbinnen bedrijfsprocessen na een storing moeten worden hersteld om een onaanvaardbare impact te voorkomen. Let op: het is dus niet de tijd hoelang het herstel duurt, maar wel de toegestane tijd waarbinnen de storing hersteld moet zijn.

RPO geeft dus een indicatie van de hoeveelheid gegevens die verloren ‘mag’ gaan, terwijl RTO aangeeft hoe snel een storing hersteld moet zijn voordat de normale bedrijfsactiviteiten ernstig verstoord worden.

Hoe bepaal ik mijn RPO & RTO?

Er zijn twee parameters die belangrijk zijn om jouw RPO en RTO te kunnen bepalen:

  1. Wat is de maximale hoeveelheid aan gegevens die verloren mag gaan?
  2. Hoe lang mag je infrastructuur er uit liggen zonder een al te grote impact op de bedrijfsactiviteiten.

Geen gemakkelijke oefening! Alles hangt af van verschillende parameters:

  • Gevoeligheid van gegevens: dit kan sectorspecifiek zijn, denk bijvoorbeeld aan vertrouwelijke gegevens in Finance, R&D of de zorgsector;
  • Manier van gegevensopslag: heeft invloed op de snelheid van herstel
  • Snelheid van bedrijfsprocessen: just-in-time processen bijvoorbeeld, zijn uiteraard tijd kritisch
  • Kost van gegevensverlies en gemiste opportuniteiten
  • Kosten/baten van de implementatie: voor back-up & disaster recovery

Aan de hand van deze parameters kunnen RPO en RTO berekend worden. Zo krijg je een goede indicatie waarop je je kunt baseren om een betrouwbare back-up en disaster recovery strategie te ontwikkelen. Daarmee ben je dan voldoende gewapend tegen al te schadelijke gevolgen van gegevensverlies en hou je de kosten van je wapenuitrusting onder controle.

Leren uit echt storingen

Uiteraard leer je het meeste uit het voorkomen van echte storingen. Ook hiervoor hebben we technische termen, nl. RPA (Recovery Point Actual) en RTA (Recovery Time Actual).

RPA en RTA verschillen niet alleen van RPO en RTO, maar zijn ook altijd anders. Bijvoorbeeld afhankelijk van de aard en het moment van de storing. Het in kaart brengen van storingsgegevens kan je zeker helpen bij het verfijnen van je RPO en RTO, maar zolang je infrastructuur up-and-running is, vertrouw je maar best op een berekening.

Wat is de RPO en RTO van jouw organisatie?

Als je wil berekenen welke RPO en RTO voor jouw organisatie de optimaal zijn kan je rekenen op onze experts. Zij hebben ervaring bij duizenden organisaties, van KMO’s tot wetenschappelijke onderzoeksinstellingen, tot multinationals. Uiteraard moet je de bedrijfsprocessen goed kennen om de nodige parameters juist in te kunnen schatten. Onderschat het belang van een back-up en disaster recovery strategie niet, want spijt komt altijd te laat!

btw nr.*

“RPO geeft dus een indicatie van de hoeveelheid gegevens die verloren ‘mag’ gaan, terwijl RTO aangeeft hoe snel een storing hersteld moet zijn voordat de normale bedrijfsactiviteiten ernstig verstoord worden.”

deel dit bericht:

Overzicht
Je gegevens zijn van vitaal belang voor je organisatie. Stel ze daarom veilig met de juiste back-up oplossing.
Een 100% Belgisch datacenter geoptimaliseerd voor het hybride model. Ontdek de voordelen voor jouw organisatie in dit webinar!