Succesverhalen schrijf je niet in je eentje
HT²O startte de lessen in september 2019. In het voorjaar van datzelfde jaar konden Jan Roels en Frank Biesemans met hun team aan de slag. Zij konden bogen op vele jaren ervaring als directeur van respectievelijk het Sint-Pietersinstituut en de Vrije Technische Scholen van Turnhout. Verbouwingswerken, uitrusting van labo’s, een aantrekkelijk curriculum uitwerken, leerlingen werven… Het werd allemaal op een erg korte termijn gerealiseerd. Met succes, zo getuige de enthousiaste leerlingen.
Frank Biesemans, directeur HT²O: “Succesverhalen schrijf je niet in je eentje. Met wat creativiteit en een open vizier komen er samenwerkingen tot stand die voor alle partners een meerwaarde bieden. Voor enkele verbouwingen werken we o.a. samen met de studierichtingen bouw van de VTST. Die leerlingen krijgen zo mooie praktische cases. Daarbij worden ze geconfronteerd met leerrijke situaties, die in traditionele atelieromgevingen minder voorkomen. Voor urgente verbouwingen deden we een beroep op mensen van De Troef, een maatwerkbedrijf dat zeer professioneel werk levert. Voor onze IT vertrouwden we op VanRoey.be. En ook in die samenwerking is er sprake van een win-win. We zitten nu eenmaal in dezelfde boot van digitalisering.”
Een performant en betrouwbaar WiFi netwerk – iedereen verbonden
Jan Roels, directeur HT²O: “Connectiviteit is in de huidige digitale context essentieel. Daarom willen we dat onze leerlingen – en alle leerkrachten en medewerkers – vlot kunnen verbinden op een performant netwerk. Niet enkel in de klaslokalen, maar ook op publieke ruimtes is er een dekkend WiFi netwerk beschikbaar. De keuze om volledig draadloos te werken stelt ons voor enkele uitdagingen, waarbij VanRoey.be ons zeer goed ondersteunt. Sinds onze start in september is het nog geen enkele keer voorgekomen dat een leerling niet op het netwerk kan verbinden. Daar zijn we trots op.”
Om aan de vereisten van een uiterst krachtig WiFi netwerk te voldoen integreerde VanRoey.be switches van Ruckus. Ruckus is onderdeel van het Amerikaanse CommScope en is aan een grote opmars bezig. Onlangs werd VanRoey.be door Ruckus nog verkozen tot EMEA Cloud Partner van het jaar. Dat is niet enkel een bewijs van de kennis ter zake die bij VanRoey.be aanwezig is, maar garandeert ook een VIP behandeling als het op ondersteuning aankomt.
Digitale CTOUCH schermen – een uitbreiding van de educatieve tools
In de klaslokalen op de HT²O campus kom je de multifunctionele CTOUCH schermen tegen. Deze digitale schoolborden worden intensief gebruikt in combinatie met klassieke whiteboards. Omdat er door de leerlingen nu eenmaal heel veel gewerkt wordt in tal van software toepassingen, vormen de digitale schermen een grote meerwaarde. Op die manier kan de leerkracht voor een ganse klas een bepaalde werkwijze toelichten.
De mogelijkheden van de CTOUCH schermen zijn zeer uitgebreid. Dat vormt ook voor de leerkrachten ontegensprekelijk een zekere leercurve. Toch slaagt iedereen erin om de schermen op een vlotte manier te integreren in het onderwijsproces. HT2O koos ook uitsluitend voor verrijdbare schermen; zo kunnen ze makkelijk van lokaal naar lokaal verhuizen en wordt flexibiliteit de maatstaf.
Frank Biesemans, directeur HT²O: “Voor ondersteuning m.b.t. de CTOUCH schermen kunnen we steeds terecht bij Steven Malfroidt, onze contactpersoon bij VanRoey.be. Hij en zijn collega’s helpen ons snel en efficiënt verder.”
School- en bedrijfswereld in de mix
“Voor onze IT vertrouwden we op VanRoey.be. En ook in die samenwerking is er sprake van een win-win.”, zei Frank Biesemans. Wat betekent dat concreet?
Philip Coppens, Account Manager bij VanRoey: “Er is een duidelijke overlap tussen wat HT²O doet en de activiteiten van VanRoey.be, namelijk technologie en digitalisering. Bovendien bevinden ook wij ons in een continu leerproces, net zoals de leerlingen van HT²O. De kennis die wij opdoen over recente ontwikkelingen in IT delen we met de leerlingen van HT²O in doelgerichte workshops. Wie weet worden zij straks onze nieuwe collega’s…”
Zo vervaagt de drempel tussen het onderwijs en de bedrijfswereld. Als de jongens en meisjes van HT²O later verder studeren of meteen in het bedrijfsleven stappen, dan zullen ze goed voorbereid zijn. Ze zullen hun werkgever meteen een meerwaarde bieden en hun honger naar nieuwe kennis zal hun kansen vergroten.
In de klassen van HT2O kom je geen verveelde tieners tegen. Enkel enthousiaste jongens en meisjes, waar de goesting voor technologie en wetenschappen van afstraalt. Ze zijn aan het werk met 3D printers, een textielprinter, een cobot, tekenprogramma’s enzovoort. De leerkracht heeft geen enkele moeite om de kinderen te betrekken. Integendeel, hij wordt druk geconsulteerd door de ingenieurs en wetenschappers in spe.
De school beantwoordt zo aan de stijgende vraag vanuit de industrie naar technologische en wetenschappelijke profielen van alle niveaus. Door het STEM programma nog meer hands-on in te vullen, staan de leerlingen al meteen erg dicht bij de praktijk. De barrière tussen kenniswerk en uitvoerende taken wordt op die manier in een vroeg stadium weggenomen.
- ± 50 medewerkers
- Bezoek de site van High Tech Onderwijs Turnhout
deel dit bericht: