Header Image overlay

Salesforce versus Microsoft Dynamics 365

Salesforce en Microsoft Dynamics zijn ronkende namen in de CRM-wereld . Na de recente groeiversnelling van Microsoft met Dynamics 365 loont het de moeite om de twee nog eens te vergelijken en de pro’s en de contra’s af te wegen.

Wat verwacht je van jouw CRM systeem?

Een goede opvolging van de klantenrelaties is uiteraard belangrijk. Die relaties worden steeds complexer en het beheer ervan stelt nieuwe uitdagingen. Niet enkel grote bedrijven maar ook KMO’s vertrouwen daarom steeds meer op een degelijk CRM systeem.

Van een goed CRM systeem verwacht je dat het invoeren van gegevens – die van belang zijn voor de bedrijfsvoering -eenvoudig kan, waarna er even eenvoudig overzichtelijke rapporten getrokken kunnen worden. Om ervoor te zorgen dat de gebruikers de gegevens volledig en correct invoeren moet het systeem in de eerste plaats gebruiksvriendelijk zijn. Daarnaast is ook flexibiliteit belangrijk: de configuratie wordt best afgestemd op de noden van je bedrijf en moet kunnen inspelen – ook na uitrol – op wijzigende of specifieke vereisten.

Gebruiksvriendelijkheid

  • Gebruikersinterface

    Zowel Salesforce als Dynamics 365 leveren een mooie gebruikersinterface met overzichtelijke vensters en navigatietools die zich intuïtief laten bedienen. Met name de consistente gebruikservaring op desktop en mobiele toestellen is een belangrijke stap vooruit tegenover vorige versies. Wat Microsoft betreft is deze consistentie meteen ook in lijn met de gebruikersinterface van de Office 365 producten.

  • Integratie

    Nog een belangrijke eigenschap die de gebruikservaring mee bepaalt is de integratie van het CRM met andere toepassingen. Microsoft is al een digitale eeuwigheid dé referentie als het gaat om Office toepassingen. Het hoeft dus niet te verbazen dat Microsoft Dynamics 365 een streepje voor heeft op Salesforce, dat voor een integratie met Microsoft Office tools moet rekenen op third-party apps.
    In dit kader is ook het Customer Engagement Plan van Dynamics 365 erg interessant. Deze formule integreert de nodige toepassingen om vlot klanteninformatie te delen over verschillende afdelingen heen. Zo zijn ontwikkelaars meteen op de hoogte van afspraken die sales maakt en kan marketing snel communiceren over lopende projecten.

  • Rapportering & dashboards

    Zowel Salesforce als Microsoft Dynamics 365 bieden handige tools aan om eenvoudig en snel rapporten te genereren. Het voordeel dat Microsoft Dynamics 365 hier opnieuw heeft is de ruimere compatibiliteit met andere Microsoft producten. Voor de hand liggend is bijvoorbeeld een integratie van Views met Excel maar ook diepgaandere analyse is mogelijke mits gebruik van PowerBI. Dat is de nieuwste business analytics tool van Microsoft.

Flexibiliteit

CRM systemen zijn maar al te vaak een bron van ergernis op de werkvloer. De reden daarvoor is dikwijls een gebrek aan flexibiliteit. Met de komst van meer cloud gebaseerde toepassingen en mobiel gebruik is deze flexibiliteit nog belangrijker.

  • Bekijken we flexibiliteit vanuit het oogpunt van het optimaal opzetten van het CRM in functie van de noden van je bedrijf dan is Microsoft Dynamics 365 met zowel on-premise, cloud als hybride oplossingen de overtuigende winnaar. Salesforce werkt enkel cloud gebaseerd en dat kan toch wel een beperking zijn als je bijvoorbeeld bepaalde operationele bedrijfstoepassingen liever afgeschermd wil houden.
  • De mogelijkheid om een CRM (zelf) aan te passen is een andere vorm van flexibiliteit die veel mensen waarderen. Beide systemen bieden voldoende mogelijkheden om werkprocessen te configureren en om de interface aan te passen aan de persoonlijke wensen van de individuele gebruiker. Wie een stap verder wil gaan vindt bij Salesforce een ruimer aanbod van third-party apps (AppExchange) en tools om apps te ontwikkelen (Salesforce Platform). Microsoft biedt eigenlijk hetzelfde aan via AppSource en PowerApps maar omdat Salesforce dit al langer doet – en omdat hun marktaandeel (nu nog) groter is – werken er nu eenmaal meer ontwikkelaars op Salesforce. Keerzijde van de medaille is echter dat een custom ontwikkeling op Microsoft Dynamics 365 gemakkelijker is omdat die gemaakt kunnen worden met JavaScript. Dat is een standaard programmatieomgeving die bij veel ontwikkelaars gekend is, in tegenstelling tot Apex, de codetaal van Salesforce.

Enkele eigenschappen naast elkaar:

Salesforce

MS Dynamics 365

Cloud

Dedicated

On-premise

Ja

Nee

Nee

Ja

Ja (elke account heeft een eigen SQL server DB)

Ja

Updates 3x per jaar 2x per jaar
Versies Lightning Unlimited

Lightning Enterprise

Lightning Professional

Lightning Essentials

MS Dynamics CRM

MS Dynamics 365

Prijzen
(per gebruiker
per maand)
$25-$300 $10-$210
(meer flexibel voor grotere oplossingen op maat)
Termijn Min. 12 maanden Maandelijks
Waar staan mijn gegevens? Meerdere top-tier datacenters wereldwijd, niet duidelijk welke en niet in eigendomGeen SLA mogelijk Eigen Microsoft Azure datacenter met transparantie over security, locatie en privacySLA’s beschikbaar
Mobiele apps voor iOS en Android Ja
(zeer uitgebreid aanbod)
Ja
3rd party apps
AppExchange
(zeer uitgebreid aanbod)
AppSource
Security
2FA of Salesforce Authenticator MFA

 

Waarom VanRoey.be Microsoft Dynamics 365 verkiest

Als Microsoft Gold Partner zijn we uiteraard sowieso fan van de Microsoft-oplossingen. Maar bovenstaande neutrale vergelijking bewijst dat we niet blind zijn voor de concurrenten. Zelf vinden we dat er 3 belangrijke troeven zijn om te kiezen voor Microsoft Dynamics 365:

  1. Met Dynamics 365 biedt Microsoft nu (eindelijk) een cloud gebaseerde CRM oplossing aan. Deze schaalbare abonnementsformule is laagdrempelig, ook voor starters en kleine ondernemingen met beperkte noden. De nieuwe versie is bovendien uitermate gebruiksvriendelijk en zit goed qua prijs, eenvoud en flexibiliteit.
  2. Door de groeiende aandacht voor security worden niet zomaar alle toepassingen naar de cloud gemigreerd. IT managers denken (terecht) goed na over welke toepassingen best in de cloud draaien en welke toch maar beter on-premise blijven. Microsoft Dynamics 365 speelt hierop in door flexibele oplossingen op maat te bieden: full cloud, on-premise of hybrid.
  3. Last but not least: Office 365, Skype for Business en Azure Cloud zijn gevestigde waarden. Je wilt toch dat je CRM-systeem hiermee integreert? Ook in de nieuwe domeinen van AI en blockchain heeft Microsoft de trein zeker niet gemist, wat we van Salesforce toch niet zo overtuigend durven stellen.

VanRoey.be beschikt over het Microsoft Gold Partnership

Kies de juiste partner!

De keuze van de juiste partner voor de configuratie en installatie van je CRM is zeker zo belangrijk als de keuze van de aanbieder. Je kiest best – net zoals VanRoey.be – voor een meedenkende, full Microsoft partner die de volledige integratie kan maken: Dynamics 365, Office 365, SharePoint én Microsoft 365, het security luik binnen Microsoft.

Vraag onze experts om advies:

btw nr.*

“Zelf vinden we dat er 3 belangrijke troeven zijn om te kiezen voor Microsoft Dynamics 365”

deel dit bericht:

Microsoft Copilot zorgt voor een revolutie in onze manier van werken. We tonen met live demo's het potentieel en geven je tips om Copilot maximaal in te zetten.
Vanaf 2026 wordt e-facturatie verplicht voor alle bedrijven in België. Een grote verandering die vraagt om een strategische aanpak.