“Onder het motto “beter voorkomen dan genezen” blijkt keer op keer dat een grondige analyse vooraf de belangrijkste fase van het project is. We steken de hoofden bij elkaar en samen bepalen we de vereisten van het draadloze netwerk:
- Welke toestellen zullen het draadloos netwerk gebruiken?
Smartphones, laptops, handscanners voor stockbeheer, draagbare IP-telefoons… Afhankelijk van het type toestel kan het draadloos signaal een andere vereiste hebben. Een handscanner in een magazijn heeft bijvoorbeeld voldoende met een goed signaal op de 2.4Ghz frequentieband, terwijl een smartphone liever op 5Ghz werkt. - Welke toepassingen zullen het draadloos netwerk gebruiken?
Klassiek surfverkeer, camerabeelden, video conferencing, telefonie (Voice Over IP)… De kwaliteit van het draadloos signaal moet veel beter zijn wanneer telefonie over wifi gebruikt wordt dan wanneer er alleen surfverkeer over loopt. Wanneer de kwaliteit van het draadloos signaal onvoldoende is, zal men -net als in een tunnel- ook storing op de lijn ervaren. - Hoeveel toestellen zullen gelijktijdig het draadloos netwerk gebruiken?
Dit is een cruciale vraag om het ontwerp van je draadloos netwerk te optimaliseren. Wanneer zeer veel gebruikers op een beperkte ruimte moeten kunnen werken (conferentiezalen, marktplein, school, luchthaven…) kunnen de limieten van wifi antennes snel bereikt worden. Vandaar dat er in dergelijke zones meerdere en krachtigere access points geplaatst moeten worden.
Eens het doel van het netwerk correct geduid is, zal VanRoey.be op basis van deze informatie een inplanting ontwerpen op het grondplan. Op basis van een grondplan kan je al een eerste inschattende calculatie uitvoeren, maar om een juist beeld te bekomen van het verlies van signaal door de muren en andere omgevingsfactoren, moeten de invloeden op locatie (on-site) accuraat opgemeten worden.
Er zijn nog redenen waarom we de omgeving uitgebreid moeten bestuderen en controleren. De wifi verbinding vergelijken met het voeren van een gesprek maakt veel duidelijk:
- De gebruikte materialen kunnen meer of minder absorptie of reflectie van het signaal veroorzaken dan op een plan lijkt. Een typisch voorbeeld is de beglazing in moderne gebouwen. Vandaag isoleert de beglazing van een woning zo sterk dat zelfs wifi signaal er amper doorheen komt. Hier spreken we van reflectie van het signaal in plaats van absorptie). Net als in een gesprek moet je dus ofwel dicht genoeg bij elkaar staan of elkaar goed kunnen zien en horen om een goed gesprek te kunnen voeren;
- Wanneer je door een magazijn of kantoor wandelt, moet er voldoende overgang zijn van het ene access point naar het andere. We zoeken het punt op tot waar we elkaar nog goed kunnen verstaan om over te schakelen naar een volgend access point;
- Op basis van een plaatsbezoek kunnen we ook accuraat inschatten hoeveel personen er gelijktijdig verbonden kunnen zijn. Dit om -zoals eerder vermeld in de vereisten- de nodige capaciteit te kunnen voorzien. Voor een volume van 200 personen heb je logischerwijs een krachtiger access point nodig dan voor pakweg 20 personen. Hier plaats je beter een access point extra om het nodige netwerk verkeer te kunnen verwerken.
- Nog tijdens een plaatsbezoek meten we via een spectrum analyse of er storende signalen bestaan die tijdens de implementatie weg gefilterd of weggewerkt kunnen worden. In veel gevallen zijn bewegingssensoren van een alarminstallatie een bron van interferentie. Ook rookmelders of microgolfovens kunnen sterke vertraging of uitval van wifi veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een gesprek dat je in een drukke zaal voert, je kunt je gesprekspartner veel moeilijker verstaan dan wanneer je op een rustige plaats met elkaar spreekt. Microgolfovens die plots luidkeels beginnen te ‘roepen’ op de wifi frequenties waarop het draadloos netwerk wil spreken willen we dus vermijden.
- We bekijken tenslotte ook de bekabeling en de actieve apparatuur zoals switchen, routers en firewalls. Het draadloos netwerk kan pas goed uitgebouwd worden als het geruggensteund wordt door een stabiel netwerk. Het begint allemaal bij een netwerkkabel. Daarna komt de router en de switch met daarbovenop een draadloos netwerk.
Wifi beveiligen
Als laatste stap moeten we er uiteraard voor zorgen dat het nieuwe draadloze netwerk zicht- en bruikbaar wordt voor de eindgebruikers. Maar hoe verzekeren we veilige toegang tot dit draadloos netwerk?
- Voor laptops en andere assets van een organisatie raden we aan om gebruik te maken van een certificaat op de toestellen dat uitgedeeld wordt door een server. Op deze manier kan er bepaald worden welk apparaat het is, van wie het is, en wat er met het apparaat moet gebeuren. Dit kadert in een groter geheel van client-authentication, netwerk authenticatie en versleuteling van de data die verstuurd wordt door de gebruiker;
- Bij een gastnetwerk of wifi-hotspots in openbare plaatsen zien we veel gevallen waar personen hun privacy opgeven om gratis wifi te bekomen. Zonder versleuteling van het draadloze verkeer is het bijzonder eenvoudig om data te stelen van andere apparaten in het netwerk. In 65% van de gevallen kan er vertrouwelijke info van je toestel gehaald worden wanneer je verbinding maakt met een open wifi hotspot. Zeker zakenmensen die veel reizen en verbinding willen maken met hun bedrijfsnetwerk zijn beter af met een VPN verbinding die hen via de bedrijfsfirewall leidt zodra ze met een draadloos netwerk verbonden zijn.
Omdat wifi een gedeeld medium is, kunnen we moeilijk zeker weten wie jouw verkeer kan uitlezen of ‘sniffen’. Daarom dienen we steeds te valideren dat we wel degelijk de persoon zijn die we beweren te zijn; Dat we wel degelijk verbinden met het netwerk dat zich presenteert als “ons” bedrijfsnetwerk en dat de gegevens over het draadloos netwerk 100% versleuteld zijn.”
Je organisatie voorzien van een veilig en betrouwbaar draadloos netwerk vergt dus een gedetailleerde voorstudie en uitgebreide kennis van zake. Vertrouw op onze experts met ervaring van honderden installaties in de meest diverse omgevingen. Wens je hier meer informatie over aan te vragen of een vrijblijvend gesprek aan te gaan met onze specialisten? Contacteer ons dan gerust