Checklist: is jouw bedrijf klaar voor stroomonderbrekingen?
1. Uninterruptible Power Supply (UPS)
Wellicht zijn je servers wel voorzien van een UPS-systeem? Om helemaal zeker te zijn, is het regelmatig testen van een UPS aanbevolen. Let hierbij op:
- Hoelang kan de UPS een stroomonderbreking opvangen?
- Is de configuratie in orde zodat alle servers tijdig kunnen worden afgesloten?
2. Back-up je bestanden
Als gevolg van een stroomonderbreking kunnen bestanden beschadigd of verdwenen zijn. Speel op safe en back-up je kostbare data.
Microsoft biedt u met Azure Back-up een veilige, betrouwbare en razendsnelle online en off-site backup. Wat er ook in uw organisatie gebeurt – bv. corrupte bestanden na een stroomonderbreking – je kan zelf onmiddellijk je data op de servers herstellen. En dit zonder technische kennis.
3. Disaster Recovery Plan (DRP)
Beschikt uw organisatie over een ‘Disaster Recovery Plan’? Een ‘draaiboek’ waarin staat beschreven welke stappen er in kritieke situaties ondernomen dienen te worden. Enkele voorbeelden:
- Hoe lang kan je UPS-systeem een stroomonderbreking opvangen? Wat bij langere onderbrekingen? Wie doet wat?
- Wat als de stroomonderbreking net voor je dagelijkse back-up plaatsvindt? Welke impact heeft dit op je organisatie? Heeft dit desastreuze gevolgen, dan dien je de back-upfrequentie (RTO = Recovery Time Objective) aan te passen.
- Welke reactiesnelheden (SLA) bieden jouw leveranciers?
- … enzovoort
En last but not least: testen! Maar weinig organisaties testen hun Disaster Recovery Plan (mochten ze dit al hebben). Best lastig ook natuurlijk. Je staat er niet om te springen om tijdens de kantooruren een stroompanne te simuleren. Dankzij Azure Site Recovery beschik je over een testomgeving waarin je zoveel kan testen als je wil. En dit zonder invloed op de productieomgeving.
4. Noodstroomgenerator
Het is nuttig om te onderzoeken of een noodstroomgenerator kan helpen om een minimale dienstverlening naar je medewerkers en/of je klanten op te zetten. Een generator vervangt natuurlijk niet bovenstaande maatregelen die je sowieso moet nemen.
Conclusie
Om omzet verlies te voorkomen, adviseert VanRoey.be haar klanten steeds voorbereid te zijn op het ergste. Contacteer ons voor een gesprek met een specialist ter zake.