Header Image overlay

Upgrade naar Windows 11: Een vloeiende ervaring!

De release van Windows 11 op 5 oktober ligt alweer een week achter ons. Als echte techneut kon ik niet anders dan zowel mijn werk- als thuis-PC’s op releasedag te upgraden. We zijn een week verder, en wat mijn eerste indrukken zijn van het nieuwe besturingssysteem zet ik graag voor je uiteen.

Het oog en oor wil ook wat

Het eerste wat opvalt is uiteraard de nieuwe look. Microsoft introduceert met Windows 11 Fluent Design. Je merkte al langer dat de icoontjes binnen Windows Explorer, de Microsoft 365 en Dynamics 365 ecosystemen afgelopen jaren allemaal evolueerden. Windows 11 stapt af van de ultra-minimalistische metro-look en ademt voortaan diezelfde gelaagde, kleurrijke, doch minimalistische stijl. Een verandering in stijl is altijd gedurfd maar ik vind het als graficus toch zeer geslaagd.

Hun eigen aparte visuele stijl brengt het hele Microsoft verhaal samen. En zeker met de release van de nieuwste Surface toestellen heb je mooie apparaten in de hand die deze designfilosofie volledig tot hun recht laten komen. Hoedje af voor Microsoft.

Fluent staat natuurlijk voor vloeiend, en dat gegeven trekt zich ook door in zachte, vloeiende animaties én aangename geluiden. Het is wat moeilijk te verwoorden, maar bv. hardware aansluiten ging van ‘ting-tingeling’ naar een eerder etherische ‘bwoedoem’… Het zijn kleine ingrepen, maar je voelt dat er is over nagedacht, en dat maakt het verschil.

De half-doorzichtige matglas-look van de taakbalk en de nieuwe contextmenu’s (rechtermuisklik) schept ook diepte in je bureaublad-ervaring. De apps die het ondersteunen mengen zich zo subtiel in de nieuwe visuele stijl, of het nu in light of dark mode is. Toch hoop ik dat Microsoft nog verder durft te gaan en deze matglas-look op alle applicaties kan doortrekken. Maar er zullen altijd voor- en tegenstanders zijn… Gustibus non est disputandum.

webinar (05/03)

In dit webinar gaan we dieper in op het belang maar ook de uitdagingen bij het upgraden van Windows 10 naar Windows 11. Schrijf je gratis in!

Meldingen en toggles gescheiden

Het kon al eens vervelend zijn wanneer je met een geprojecteerd beeld moest verbinden met een ander wifi-netwerk. De zaal zag meteen ook de berichtjes van je partner of kon inkomende mails zien. Net als in Android en iOS worden meldingen en instellingen dus voortaan gescheiden.

Bovendien kan je je toggles ook makkelijk naar de hand zetten. Je verwijdert toggles die je nooit nodig zal hebben, en kan de rest verschuiven naar wens. Ook je muziekspeler (als die dat ondersteunt) zal hier zijn sneltoetsen tonen.

De toggles, meldingen en het ‘projecteren’ (win+p) kader zijn tot slot allemaal wat compacter en minder bombastisch geworden.

Beter vensterbeheer, snap groups

What’s in a name… Windows blijft vensters. En in dat vensterbeheer hebben ze weer goeie vernieuwingen doorgevoerd. Zeker als je meerdere schermen gebruikt is het schakelen tussen monitoren een veel betere ervaring geworden. Windows 11 probeert de posities van je vensters beter te onthouden zodat je bij het schakelen meteen weer in je ideale opstelling verder kan werken.

Ook, als je nu je muis een seconde over het ‘maximaliseren’ knopje rechtsboven beweegt, verschijnt er een menu waarin je meteen kan bepalen waar het venster zich op je scherm mag maximaliseren. Dat is voor gewone gebruikers toegankelijker dan de hotkey shortcuts, of fysiek de vensters tegen de randen of in de hoeken te slepen. Wat ik dan weer wel jammer vind is dat ik dit pop-upje niet direct met mijn vingers op een touch-screen tevoorschijn wist te toveren.

Snap Groups zijn ook een handige vernieuwing. Stel je hebt je Excel aan de linkerkant van het scherm vastgemaakt, een website rechtsboven en een Teams gesprek rechtsonder, dan zal je deze hele groep kunnen minimaliseren of weer naar boven kunnen toveren.

Eenvoudiger in te stellen

Windows 8, 8.1 en 10 gingen nog regelmatig de mist in en bleven je nog te vaak naar het oude ‘configuratiescherm’ doorverwijzen. Dit is flink opgepoetst in Windows 11. Ik ga nog niet zeggen dat het perfect is, maar vandaag zit het meeste toch behoorlijk netjes en overzichtelijk bij mekaar gebracht in de ‘instellingen’ app. Ook is er voortaan een breadcrumb te zien van waar je je ongeveer in de instellingen bevindt, zodat je makkelijker je weg vindt.

Enkele leuke andere nieuwigheden die ik inmiddels heb ontdekt:

  • Het volume van je headset, je laptop of het externe geluid regelen is eenvoudiger geworden.
  • Bij systeem –> Aan/uit & Accu kan je makkelijk kijken hoe je accu gebruikt wordt en welke applicaties eventuele boosdoeners zijn.
  • Je scherm ‘casten’ is ook toegankelijker geworden in het toggles-menu
  • Als je je microfoon gebruikt verschijnt een klein microfoon-icoontje naast je klok. Wanneer je hierop rechtermuisklikt kan je makkelijk de microfoon-rechten per app toekennen.
    Dit geldt ook voor o.a. je webcam en GPS signaal. Je vindt dit terug bij instellingen > Privacy & beveiliging > app machtigingen.

Onze favoriete configuratievensters als ‘apparaatbeheer’, ‘services’, ‘taakbeheer’, ‘computerbeheer’, ‘process Monitor’ etc… blijven nog steeds een blast to the past. “If it ain’t broke, don’t fix it” zullen ze bij Microsoft gedacht hebben, maar dat zullen de meeste powerusers niet direct als een probleem ervaren.

Sneller en efficiënter(?)

Hoewel ik geen clean install heb gedaan, ervaar ik toch al dat Windows 11 net iets beter presteert. Mijn laptop start sneller op, het aanmelden gaat vloeiender en over het algemeen presteert het systeem minstens even goed als voorheen, zoniet nét iets beter… Ik moet hier wel bij vertellen: ik heb geen voor en na benchmarks uitgevoerd, en het zijn beide best stevige systemen met toegewezen Nvidia GPU’s.

Het is nog iets te vroeg om hier echt conclusies uit te kunnen trekken, maar mijn batterijduur lijkt nog een tikkeltje verbeterd. Al was deze onder Windows 10 al erg goed.

Menu’s: less is more

Wanneer je op een bestand of op het bureaublad rechtermuisklikt krijg je in het ‘context-menu’ minder, maar wel de meest courante opties voorgeschoteld. Zo heb je in de meeste gevallen sneller de functie aangeklikt die je zocht, en voor specifieke gevallen kan je nog altijd op “meer opties weergeven” klikken. Dan wordt het volledige contextmenu weer getoond zoals weleer.

Het zijn dit soort kleinigheden die het besturingssysteem wat minder overdonderend kunnen doen lijken voor minder tech-savvy mensen. Toch had ik graag gezien dat ik op termijn zelf kon bepalen wat ik belangrijk genoeg acht om àltijd te tonen.

Tablet mode en widgets

Touch blijft een speerpunt voor Microsoft. De hele Surface lijn is daar op gefocust. De aparte tablet-mode is echter wel uit Windows 11 gehaald. Het OS wordt rijp en gebruiksvriendelijk genoeg voor touch-gebruikers geacht. De afgelopen jaren is er veel gewijzigd om het zowel met de muis als met je vingers goed te kunnen bedienen.. Er zijn enkele nieuwe gestures toegevoegd om het vensterbeheer wat te vereenvoudigen met enkel je vingers, zo kan je ze makkelijk tegen de zijkant of in een hoek slepen om ze daar vast te zetten. Ook kan je door 3 vingers naar beneden te schuiven je apps verbergen, en naar boven de task-view en bureaublad-switcher benaderen, net als op je trackpad.

Wanneer je vanaf de rechterzijde van het scherm ‘swipet’ naar links openen je meldingen, en wanneer je van de linkerkant van het scherm naar rechts swipet, komt het nieuwe ‘widgets’ paneel tevoorschijn. Je ziet hier handige zaken als je agenda, het weerbericht, nieuws, wat beurskoersen, je kan er taken aanmaken… Ik ben nog in het midden of ik deze functie veel zal gebruiken, maar zie het potentieel wel. Ik hoop dat ontwikkelaars er mee aan de slag gaan en nuttige dingen bouwen… zodat ik er bv.

  • sociale meldingen zoals deze van Linked-In in kan verzamelen
  • SMS- en whatsapp-berichten in kan lezen en beantwoorden
  • RSS feeds in kan lezen
  • KPI’s uit Analytics of andere status-monitors kan tonen
  • zelfgemaakte Power Apps in kan plaatsen
  • makkelijk kan deelnemen aan lopende Teams-vergaderingen

Het zou een heleboel overbodige apps en geklik kunnen uitsparen.

[Update: Januari 2025] De upgrade wordt stilaan verplicht

Windows 10 is nog steeds een ijzersterk besturingssysteem, maar intussen zijn er weinig redenen om niet over te stappen op Windows 11. Zeker nu de ‘end-of-life’-deadline van Windows 10 in zicht komt wordt het tijd om de nodige stappen te ondernemen om iedereen tijdig mee over te zetten.

Je hebt in ieder geval nog bedenktijd tot 14 oktober 2025, pas dan eindigt de ondersteuning voor Windows 10. Als je nog twijfelt kan je altijd eerst eens met de nieuwste clients komen experimenteren in ons Inspiration Center!

“Fluent staat voor vloeiend, en dat gegeven trekt zich (naast design) ook door in zachte, vloeiende animaties én aangename geluiden… Het zijn kleine ingrepen, maar je voelt dat er is over nagedacht, en dat maakt het verschil.”

deel dit bericht:

Gewapend tegen zerodays?
Je neemt maatregelen om hackers en virussen te weren, maar wat als ze tóch binnen geraken?