Dat je je datacenter ‘on premise’ kan zetten is wat we al jaren gewend zijn. Je koopt en installeert een krachtige server, je installeert een efficiënt netwerk en voorziet de juiste beveiligingsstrategie. Je houdt alles binnenshuis en dient dus ook alles zelf te (laten) beheren. Al je data, de uptime en de beveiliging zijn dus jouw verantwoordelijkheden. Op zich geen slecht scenario als je voldoende middelen, kennis en mensen in huis hebt om al je gebruiksscenario’s te dekken. Deze formule gaat dan ook gepaard met enkele grote investeringen, zowel in hardware als mensen en reken op grootschalige vernieuwingen om de +/- 5 jaar, als de tijd rijp is voor nieuwe hardware of besturingssystemen.
Public of Private cloud…
Steeds meer bedrijven en organisaties maken daarom gebruik van een public of private cloud. De servers staan in grote datacenters, verspreid over de hele wereld en worden onderhouden door vakmensen. De aangeboden cloud-oplossingen zijn schaalbaar, steeds voorzien van de nieuwste hardware en zeer kost-effectief. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen een Private en een Public cloud aanbieder.
In zekere zin creëer je met je eigen on-premise omgeving al een ‘private cloud‘ als je werknemers deze altijd en overal kunnen benaderen. Maar we kijken hier naar externe aanbieders.
Een Private Cloud aanbieder stelt hardware in zijn datacenter exclusief ter beschikking voor jouw organisatie. Jij kan de apparaten vervolgens opnemen in je lokale netwerk, naar wens configureren en achter je eigen firewall verstoppen. Wat je ermee doet is volledig aan jou en je hebt dus de touwtjes nog steeds volledig in handen, met het voordeel dat je niet langer dient niet om te kijken naar onderhoud, koeling, stroomvoorziening of te vrezen voor downtime. Dat wordt namelijk allemaal geregeld door de private cloud provider. Als er toch resources worden gedeeld met andere organisaties (bv. om kosten te drukken) zal het erg beperkt en in samenspraak met jou zijn. De toestellen zijn niet je eigendom, maar voor een voorspelbare maandelijkse prijs, afhankelijk van je verbruik, ben je gesteld.
De Public Cloud biedt je i.p.v. een ‘server waarmee je doet wat je wilt’ eerder een virtuele machine, een platform, een specifieke dienst, rekenkracht, of opslag on-demand aan. Je kan deze zoveel gebruiken als je contract toelaat, maar je kan deze hardware zeer beperkt of niet opnemen in je eigen bedrijfsnetwerk of onder je eigen beveiligingsmaatregelen huisvesten. Hoewel de public cloud meestal flink goedkoper is, werk je bijna altijd op gedeelde resources. Niet met één of 2 andere partijen, maar misschien wel tientallen of honderden. De data is uiteraard gescheiden en het is aan de public cloud provider om het systeem gezond te houden en hinder tot een minimum te beperken. Vaak kan je ook kiezen voor een duurdere Virtual Private Server (VPS) die je bepaalde performance garandeert.
Het onderhoud, de uptime, beveiliging… zowat alles wordt voorzien door de public cloud provider om je compleet te ontzorgen. De keerzijde is dat je de aanbieder en diens beveiligingsmaatregelen volledig dient te vertrouwen met je data.
…Of hybrid cloud?
Je bent uiteraard ook vrij om voor beide te kiezen. Je kan perfect een binnen je bedrijfsvoering gebruikmaken van een hybride vorm waarbij je on-premise hardware, een private cloud én public cloud diensten combineert. Het is per nood af te wegen wat de TCO (total cost of ownership) is en wat de optimale formule is.
Macro-economische factoren spelen mee
GDPR en het belang om je data te beschermen wegen steeds meer door in de keuze tussen een cloud- of een on-premise oplossing. Uiteraard krijg je van public cloud service providers zoals Microsoft Azure zekere garanties m.b.t. de veiligheid van je data, maar waar je data precies staat wordt onzeker. Zo word je afhankelijk van de wetgeving m.b.t. de toegankelijkheid van data in het land waar die servers staan, wat een risico kan zijn als je gevoelige data hanteert.
Door de groeiende macro-economische onzekerheid, zijn steeds meer bedrijven geneigd om hun data fysiek toch dichter bij huis te houden. Wie de kranten leest ziet dat handelsakkoorden in twijfel worden getrokken, dat de Amerikaanse staat zich het recht toe eigent om data die in hun land aanwezig is te gebruiken in het belang van de natie, dat China gebruik maakt van haar tech-giganten om data te verzamelen… Allemaal zaken die je in het achterhoofd moet houden.
De juiste balans vinden
De keuze voor private, public en/of on-premise is niet eenvoudig en afhankelijk van het soort data en de wensen van de organisatie inzake rekenkracht, netwerksnelheid, storage, back-up en recovery. Omdat er binnen eenzelfde organisatie veel verschillende noden zijn, is een hybride oplossing meestal de slimste keuze. VanRoey.be helpt je graag op weg en heeft met haar eigen private cloud de juiste kennis en service in huis.
btw nr.*