Header Image overlay

Wifi 6 – De nieuwe standaard voor draadloze communicatie

Koffie, elektriciteit en Wifi… de basisbehoeften van de moderne mens

Wifi is de laatste jaren voor heel veel mensen werkelijk een basisbehoefte geworden. Zonder Wifi kan je niet werken. Het is een evidentie geworden dat je als bedrijf niet enkel je vaste medewerkers, maar ook je klanten, leveranciers en partners het leven aangenaam maakt door je Wifi netwerk ter beschikking te stellen. Het aantal gebruikers neemt dus sterk toe. Om nog maar te zwijgen over de opkomst van IoT en de daarmee gepaarde sensoren en clients die allemaal data spuwen. Kan Wifi deze groei wel aan? En hoe zit het met security?

Een efficiënter gebruik van de beschikbare bandbreedte met OFDMA

De huidige standaard 802.11ac of simpelweg Wifi 5, maakt gebruik van de OFDM technologie. Hierbij wordt een kanaal van b.v. 20MHz bandbreedte, volledig bezet door een client op het moment wanneer die data doorstuurt. Als andere clients ook willen communiceren, dan moeten die wachten tot er een kanaal vrijkomt.

Wifi 6, ook wel gekend als standaard 802.11ax, maakt gebruik van OFDMA. Deze technologie maakt de allocatie van kanalen dynamischer door ze onder te verdelen in smallere sub-kanalen. Dit maakt dat een acces point data kan versturen naar verschillende clients tegelijkertijd (multiple-acces). In essentie is OFDMA een efficiëntere manier om de beschikbare bandbreedte toe te kennen over een groeiend aantal clients. De wachttijden voor clients verkorten en de zogenaamde dead-air tijd – de tijd waarin een kanaal bezet is maar er niets over verstuurd wordt – wordt drastisch verminderd.

Clients bepalen het tempo

Uiteraard wordt een nieuwe technologie niet van vandaag op morgen uitgerold. De ontwikkeling van Wifi 6 is al enkele jaren aan de gang. De eerste release wave kwam er begin 2019. Wifi 6 bevindt zich momenteel in een ver gevorderde beta-versie. Een finale release laat wellicht nog een jaar op zich wachten. Dat neemt niet weg dat er nog niet in Wifi 6 geïnvesteerd kan worden. De Wifi Alliance heeft momenteel aan ruim veertig toestellen het Wifi 6 certificaat toegekend. Dit zijn voornamelijk acces points maar ook al enkele high level clients. Niet iedereen zal meteen over een Wifi 6 gecertificeerde smartphone van 1.000 Euro beschikken, maar de technologie zal de komende jaren snel doorsijpelen naar de low-end clients.

Het perfecte netwerk voor jou?
Als hart van je organisatie is een performant & veilig netwerk een must. Ontdek de vele features & vergelijk de Ruckus ICX Switches in 1 overzicht!

Investeren in Wifi 6?

Moet je dus al investeren in Wifi 6? Dat hangt van je situatie af. Er is geen dwingende reden om nu meteen al je toestellen te vervangen. Als je echter met verouderde toestellen zit die toch aan vernieuwing toe zijn, dan kan je maar beter de nieuwe technologie meteen in huis nemen. Werk je bovendien in een high-density omgeving, waar vele clients tezamen actief zijn, dan moet je niet twijfelen. Herinner dat clients het tempo bepalen. Pas als alle clients in een netwerk Wifi 6 compatibel zijn, pas dan wordt de capaciteit optimaal benut.

Security – WPA3

En dan is er nog het voordeel van de nieuwe WPA3 security norm voor Wifi 6 toestellen. Omdat de huidige WPA2 standaard niet meer waterdicht blijkt, heeft de Wifi Alliance opgelegd dat alle Wifi 6 toestellen aan de vernieuwde WPA3 norm moeten voldoen. De kans dat een Wifi 6 toetsel gehackt wordt is dus kleiner. Dat is ontegensprekelijk een extra troef in omgevingen waar steeds meer toestellen met elkaar in verbinding staan.

Een IT partner met diepgaande expertise

Het moge duidelijk zijn dat Wifi al lang geen eenvoudig protocol meer is. Met de introductie van Wifi 6 en de exponentieel toenemende complexiteit van IoT netwerken, is het van cruciaal belang dat de netwerk-configuratie volgens de regels van de kunst gebeurt. Daarvoor ben je bij VanRoey.be aan het juiste adres. Met een jarenlange ervaring en partnerships met vendoren zoals Ruckus is het kennisnetwerk zeer uitgebreid. Onlangs mocht ik het prestigieuze CWNE340 certificaat in ontvangst nemen waarmee ik me tot een select groepje van slechts 340 netwerkexperten wereldwijd mag noemen.

“Als je echter met verouderde toestellen zit die toch aan vernieuwing toe zijn, dan kan je maar beter de nieuwe technologie meteen in huis nemen”

deel dit bericht: